Осінь за вікном

🤓 Осінь за вікном 🤓
7 порад як не дати хандрі поглинути себе 🤓
Безсоння вночі і сонливість вдень, поганий настрій, швидка стомлюваність, втома, апатія, часті нервові зриви, незрозуміло з якої причини підвищився апетит – все це може бути симптомами початку сезонної депресії, яка може затягнутися на кілька місяців. Якщо ви помітили зміни у своєму настрої, можливо, ви маєте справу з осінньою хандрою. 🥺
🌧 Часто осінню нудьгу називають депресією, але звісно ж це перебільшення. Аби лікувати депресію, потрібно звертатись до спеціаліста, а от з осінньою хандрою кожному під силу впоратись самостійно. ☂️
🥱 Восени хандрити – нормально. Природа готується до зимової «сплячки», і ми знижуємо темп. Так що, кращий спосіб не допустити серйозної нудьги – зрозуміти, що восени потроху нудьгують всі. 🌤
✅ 1. Більше світла. Одна з основних причин осіннього поганого настрою – нестача яскравих фарб в природі, а також сонця і світла. Найбільш доступна і проста альтернатива – денні прогулянки (особливо якщо на вулиці світить сонце). А ось від нічних переглядів телевізора або сидіння за комп’ютером в напівтемній кімнаті бажаючим зберегти бадьорість і гарний настрій слід відмовитися: постійне тьмяне освітлення, особливо в позаурочний нічний час, викликає десинхронізацію життєвих ритмів, а також стимулює посилене вироблення білка TNF, що викликає депресивний стан.
На робочому місці додайте яскравих барв – кольоровий секретер, наприклад, або стікери для записів, а ще листівки.
✅ 2. Заповніть вільний час. Це можуть бути тренування, захоплення, зустрічі тощо. Під час осінньої хандри не хочеться виходити з дому та з кимось бачитись. Але все ж є найближчі друзі, з якими вам точно стане краще. Проводьте з ними більше часу, навіть коли лінь вставати з ліжка. В кінцевому результаті ви не шкодуватимете, а ваш настрій значно покращиться.
Рух підвищує рівень ендорфінів в крові. І навіть коротка зарядка з ранку поліпшить ваш настрій на весь день. Гуляйте, ходіть пішки.
✅ 3. Слідкуйте за харчуванням. Є прямий взаємозв’язок продуктів, які ми вживаємо, і нашого настрою і стану психіки. Відмовтеся від «депресивної» їжі: фастфуду, напівфабрикатів, споживайте менше смаженого. Намагайтесь вживати якомога більше смачних та корисних продуктів, зокрема тих, які мають високий вміст омега-3. Лосось, форель, волоські горіхи, банани, курага, шоколад та какао допоможуть підтримувати високий рівень серотоніну (гормону хорошого настрою) в організмі.
✅ 4. Зробіть собі подарунок. Придбайте нову сумочку, черевички, парасольку чи шарфик. Окрім всім відомої шопінг терапії, нова яскрава річ допоможе підтримувати гарний настрій навіть у похмуру дощову погоду.
✅ 5. Баланс і планування. Не намагайтеся пірнути в роботу з головою і показати стаханівський результат, мовляв, завантаживши себе по повній програмі, не залишиться часу на нудьгу. На якийсь час ви і, вправда, відволічетеся, але дуже скоро можете відчути емоційне вигорання.
✅ 6. Усміхайтеся. Шукайте привід для щирих усмішок, сміху і радості. Згадуйте смішні і добрі історії зі свого життя, розважайте, підбадьорюйте і підтримуйте своїх колег і, звичайно ж, себе.
✅ 7. Побудьте егоїстом. Як не треба вдаватись до крайнощів і не виходити з дому, ігноруючи людей, так і не треба зловживати їх постійним оточенням та заганяти себе з допомогою іншим. Приділіть трохи часу для себе на самоті. Не для сумних фільмів та валяння у ліжку, а для своїх хобі та самоаналізу.